Ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για εμβολιασμό κατά της COVID-19 για τις ηλικίες 60-64 και 75 έως 79, όπως ανακοινώθηκε απόψε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των υγειονομικών συντακτών. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα για τους 60 έως 64 ετών ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου και για τους 75 έως 79 στις 12 Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού και, όπως είπε, ήδη έχουν παραλειφθεί οι πρώτες 45.000 δόσεις του εμβολίου της Astra Zeneca. Οι πρώτοι εμβολιασμοί στην ηλικιακή ομάδα 60-64 με το εμβόλιο αυτό στη χώρα μας, θα ξεκινήσουν στις 15 Φεβρουαρίου, ανέφερε και εξήγησε πως θα δημιουργηθεί ένα νέο σύστημα που θα αφορά αποκλειστικά εμβολιασμούς με το συγκεκριμένο εμβόλιο σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα, διαδικασία που θα κινείται παράλληλα με το σύστημα εμβολιασμών που ήδη έχει δρομολογηθεί. Μάλιστα, για την ηλικιακή ομάδα από 75 έως 79 ετών ο στόχος είναι να ξεκινήσει εμβολιασμός στις 15 Φεβρουαρίου όπως είχε ανακοινώσει νωρίτερα στο briefing η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Τα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα αυξηθούν, καθώς ανοίγουν τμήματα στα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα, στα κτίρια της Helexpo στην Αθήνα και της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στη Θεσσαλονίκη.
Όπως είπε ο κύριος Θεμιστοκλέους, στόχος είναι να ενεργοποιηθούν άμεσα 750 εμβολιαστικά κέντρα τον Φεβρουάριο και μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν εμβολιαστεί οι πολίτες των ηλικιακών ομάδων από 60 έως 64 και από 75 έως 79, οι οποίοι ανέρχονται περίπου σε 1 εκατομμύριο.
Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Παραλάβαμε τις πρώτες δόσεις από την AstraZeneca»
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ανέφερε σήμερα πως χθες, Κυριακή, παρελήφθησαν οι πρώτες 40.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα ανέρχεται πλέον στο 4,9%. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες στην Ελλάδα.
Ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε επίσης πως μετά τον εμβολιασμό των ατόμων ηλικίας 60-64 ετών με το εμβόλιο της AstraZeneca, θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού πολιτών ηλικίας 18 έως 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα, προκειμένου να εμβολιαστούν. Αναφερόμενος στην εμβολιαστική κάλυψη των υγειονομικών, είπε ότι αυτή βρίσκεται σε ποσοστό 73% όσον αφορά τους γιατρούς και 50% όσον αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό και υπενθύμισε ότι οι υγειονομικοί παραμένουν σε προτεραιότητα όποτε επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο.
Σε ερώτηση για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, είπε ότι ο στόχος του είναι να διευκολύνει τις μετακινήσεις των πολιτών και σε συμπληρωματική που αφορούσε τη μη τήρηση της σειράς προτεραιότητας στον εμβολιασμό, τόνισε ότι «η διαφάνεια είναι πυλώνας του σχεδίου μας και η Αρχή Διαφάνειας ελέγχει όλα τα αρχεία μας. Αν γίνουν παρακάμψεις, όσοι τις κάνουν θα τιμωρηθούν» κατέληξε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
Απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα ανάγκης τρίτης δόσης εμβολίου το φθινόπωρο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταλλάξεις, η Μαρία Θεοδωρίδου σημείωσε πως για την ώρα όλα αυτά βρίσκονται στη σφαίρα της φαντασίας. Η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως παρατηρούνται τα δεδομένα και, σε περίπτωση που διαπιστωθεί μείωση των αντισωμάτων, ενδεχομένως να προταθεί κάτι τέτοιο.
Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής εμβολιασμού σημείωσε πως οι φαρμακοβιομηχανίες ερευνούν τη δυνατότητα δημιουργίας πολυδύναμων εμβολίων ή συνδυασμού τέτοιων για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, αν αυτό χρειαστεί. Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε πάντως πως όλα αυτά είναι ακόμη στο επίπεδο της θεωρητικής συζήτησης.
Πηγή: iefimerida.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου