1 Ιουλίου 2017

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΕ Η ΙΩΒΗ ΦΡΑΓΚΑΤΟΥ ΣΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΙΣΜΗΝΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ








Με δύο παραστάσεις, μία που έχει ήδη ενθουσιάσει και μία που τολμά να αφηγηθεί την ιστορία της Μήδειας ξανά από την αρχή, τα Επιδαύρια 2017 ανοίγουν την αυλαία τους καλώντας μας να παραδοθούμε στην αριστουργηματικότητα του Αρχαίου Δράματος.Στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος επαναλαμβάνει τη μεγάλη επιτυχία του περσινού καλοκαιριού, "Επτά επί Θήβας" σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις, με τον Γιάννη Στάνκογλου στον κεντρικό ρόλο.

Παράλληλα το Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου εγκαινιάζεται με μία πρωτότυπη "Μήδεια" σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά, με τρεις άνδρες ηθοποιούς να ερμηνεύουν όλους τους ρόλους του έργου. Και οι δύο παραστάσεις θα έχουν αγγλικούς υπέρτιτλους.
Επτά επί Θήβας


Οι "Επτά επί Θήβας" του Αισχύλου, η παράσταση του ΚΘΒΕ που ξεχώρισε και συγκίνησε, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς, επανέρχεται στο αργολικό θέατρο στις 30 Ιουνίου και 1η Ιουλίου (21.00), μετά τη μεγάλη καλλιτεχνική και εμπορική επιτυχία που σημείωσε το περσινό καλοκαίρι. Η παράσταση ερευνά πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης συμβαδίζει με την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι.


Φαίνεται πως όλοι μας -όχι μόνο οι Έλληνες αλλά όλοι όσοι μένουμε στην Ευρώπη- ζούμε με την αίσθηση πως κάποιοι εξαιρετικά απειλητικοί εχθροί στέκονται έξω από τα εύθραυστα τείχη της συνηθισμένης, μίζερης αλλά βολικής -ακόμη- ζωής μας. Δεν γνωρίζουμε το όνομα του εχθρού - ο εχθρός έχει πολλά προσωπεία, πολλά ονόματα. Μερικές φορές μοιάζει πως ο χειρότερος εχθρός μας έχει το δικό μας πρόσωπο, το δικό μας όνομα. Χρειαζόμαστε μια τραγωδία, προκειμένου να ανακαλύψουμε ξανά ότι είμαστε άνθρωποι και ότι μας ενώνει η κοινή ανθρώπινη μοίρα" σημειώνει ο σκηνοθέτης Τσέζαρις Γκραουζίνις.

"Όλοι οι συντελεστές των Επτά επί Θήβας αντιμετωπίζουμε την εξής πρόκληση: προσπαθούμε να ερευνήσουμε πώς το κοινό μας ένστικτο επιβίωσης μπορεί να συμβαδίσει με την ανάγκη που έχουμε κληρονομήσει από τους προγόνους μας και είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε στα παιδιά μας, την ανάγκη να παραμείνουμε άνθρωποι, παρά τον φόβο, την ανασφάλεια, την απελπισία" προσθέτει.

Η μετάφραση είναι του ποιητή Γιώργου Μπλάνα. Ο Γιάννης Στάνκογλου ερμηνεύει τον ρόλο του Ετεοκλή, η Κλειώ Δανάη Οθωναίου την Αντιγόνη, η Ιώβη Φραγκάτου την Ισμήνη, ο Γιώργος Καύκας τον 'Αγγελο, ο Αλέξανδρος Τσακίρης τον Κήρυκα, ο Γιώργος Παπανδρέου τον Πολυνείκη και μαζί τους ένας 14μελής χορός ηθοποιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου