Τεχνοκράτης από τον ιδιωτικό τομέα, που θα προσεγγίσει με business ματιά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων, θα είναι ο project manager που θα αναλάβει να ξεμπλοκάρει τις εκκρεμότητες απονομής στον ΕΦΚΑ, οι οποίες έχουν ξεπεράσει πλέον τις 300.000.
Ο νέος μάνατζερ θα προτείνει λειτουργικές βελτιώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις προκειμένου να επιταχυνθεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων. Ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος είχε αναθέσει σε εξωτερικούς μάνατζερ και το πρόβλημα της ΔΕΗ, βλέπει ήδη υποψηφίους που θα συνεργαστούν με τον ΕΦΚΑ. Το μοντέλο των συμβούλων Διοίκησης (project managers) που έρχονται συνήθως από τον ιδιωτικό τομέα ώστε να συνδράμουν το Δημόσιο στην επιτάχυνση υλοποίησης κρίσιμων έργων είναι γνωστή μέθοδος στον νέο υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, καθώς έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στην υλοποίηση μεγάλων έργων του ΕΣΠΑ, στην επανεκκίνηση των αυτοκινητοδρόμων και στο Εθνικό Σχέδιο Αναδασώσεων.
Ο νέος project manager θα πλαισιώνεται από τη δική του ομάδα και θα κληθεί να συνεργαστεί με τη Διοίκηση του ΕΦΚΑ στο εξαιρετικά δύσκολο όσο και κρίσιμο πολιτικά εγχείρημα της εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων. Σε συνεργασία με τον ΕΦΚΑ θα καταρτιστεί ειδικό σχέδιο με πρόσθετα μέτρα και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών για επιτυχία του στόχου, που δεν είναι άλλος από την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εντός του 2021. Σύμφωνα με τα Νέα βάρος θα δοθεί στις συντάξεις που έχουν καθυστερήσει περισσότερο, καθώς εκκρεμούν αιτήσεις από το 2017, ακόμα και κάποιες από το 2016. Συνολικά εκκρεμούν περί τις 173.000 κύριες συντάξεις και 120.000 επικουρικές, ενώ στην αναμονή είναι και περίπου 60.000 συνταξιούχοι που δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα.
Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιανουαρίου εκδόθηκε υπουργική απόφαση για τη δημιουργία κλιμακίων υπαλλήλων που θα εργάζονται υπερωριακά με μπόνους έως 480 ευρώ τον μήνα και στόχο την έκδοση ακόμα και 130 νέων συνταξιοδοτικών αποφάσεων τον μήνα από έναν υπάλληλο.
Οι 70 αποφάσεις τοποθετούνται εκτός κλιμακίου – δηλαδή στο κανονικό ωράριο – και οι 60 εντός κλιμακίου, δηλαδή κατά την απασχόληση εκτός ωραρίου και υπερωριακής απασχόλησης. Στα ειδικά κλιμάκια που θα λειτουργούν με συγκεκριμένη στοχοθεσία μπορούν να συμμετέχουν μόνο υπάλληλοι που γνωρίζουν και επιτελούν αποκλειστικά τα εξής αντικείμενα: απονομή παροχών (κύριας και επικουρικής σύνταξης), ανακεφαλαίωση χρόνου ασφάλισης. Προβλέπεται να λειτουργήσουν για 12 μήνες, δηλαδή από 1.1.2021 μέχρι 31.12.2021.
Πριν από την εκπνοή του 2020 ψηφίστηκε νομοσχέδιο με τέσσερις ακόμα άξονες μέτρων, όπως υποχρεωτικές 6μηνες αποσπάσεις υπαλλήλων στον ΕΦΚΑ από άλλους φορείς του Δημοσίου, ομάδες εργασίας με ποσοτικούς στόχους και «πριμ παραγωγικότητας» έως 7.200 ευρώ τον χρόνο, διάθεση προσωπικού από επιστημονικά επιμελητήρια, αλλά και «προσκλητήριο» σε πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να συνδράμουν τις διαδικασίες απονομής.
πηγή : cnn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου