6 Ιουνίου 2017

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΄ΠΕΝΤΕ ΑΡΑΒΙΚΑ ΚΡΑΤΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΡ

Η Ελλάδα αναλαμβάνει τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ - Ανεβαίνει η τιμή του πετρελαίου - Βουτιά -5% στα χρηματιστήρια.
Σαουδική Αραβία, Αιγύπτος, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), Μπαχρέιν και Μαλδίβες διακόπτουν τις σχέσεις τους με το Κατάρ και κατηγορούν το αραβικό κράτος του Κόλπου ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.
Η Αίγυπτος έδωσε διορία 48 ωρών στον πρέσβη του Κατάρ για να εγκαταλείψει τη χώρα, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπους του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας. Στις διακοπείσεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο μερών, ρόλο αναλαμβάνει και η Αθήνα καθώς τη διπλωματική εκπροσώπηση της Αιγύπτου στο Κατάρ θα έχει η Ελλάδα.
Την ίδια ώρα κάποιες αιγυπτιακές τράπεζες σταμάτησαν τις συναλλαγές τους με τις τράπεζες του Κατάρ, όπως ανακοίνωσαν τέσσερα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα το Κάιρο.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις εξαγωγές λευκής ζάχαρης επιβαρύνοντας και τον τομέα του εμπορίου τροφίμων. Το Κατάρ, σημειωτέον, εξαρτάται από τα ΗΑΕ και τη Σαουδική Αραβία για τις εισαγωγές του σε λευκή ζάχαρή, που εκτιμώνται σε λίγο λιγότερους από 100.000 τόνους ετησίως. 
Στο κλείσιμο των γραφείων του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera στο Κατάρ, προχώρησε η Σαουδική Αραβία, ώρες αφότου αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη χώρα. 
Αυτή η συντονισμένη κίνηση συνιστά τη δραματική κλιμάκωση μιας υποβόσκουσας διένεξης αναφορικά με την υποστήριξη που παρέχει το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους, το παλαιότερο στον κόσμο ισλαμιστικό κίνημα, και προσθέτει κατηγορίες ότι η Ντόχα υποστηρίζει ακόμη και την ατζέντα του περιφερειακού αντιπάλου, του Ιράν, όπως αναφέρει «Η Καθημερινή».
«Το Κατάρ εναγκαλίζεται πολλές τρομοκρατικές και σεχταριστικές οργανώσεις που έχουν στόχο να διαταράξουν τη σταθερότητα στην περιοχή, περιλαμβανομένων των Αδελφών Μουσουλμάνων, του ISIS (Ισλαμικό Κράτος) και της αλ-Κάιντα, και προωθεί διαρκώς το μήνυμα και τις μηχανορραφίες αυτών των οργανώσεων μέσω των μέσων ενημέρωσής του», μετέδωσε το κρατικό σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.
Στη δήλωση κατηγορείται επίσης το Κατάρ ότι υποστηρίζει υποστηριζόμενους από το Ιράν μαχητικούς σιίτες στην ανατολική σαουδαραβική επαρχία Κατίφ και στο Μπαχρέιν.
Μέσω του κρατικού πρακτορείου ειδήσεών της, η Αίγυπτος, η πιο πολυάνθρωπη χώρα του αραβικού κόσμου, αναφέρει πως η πολιτική του Κατάρ «απειλεί την αραβική εθνική ασφάλεια και σπέρνει τους σπόρους της σύγκρουσης και της διαίρεσης μέσα στις αραβικές κοινωνίες βάσει ενός εσκεμμένου σχεδίου που έχει στόχο την ενότητα και τα συμφέροντα του αραβικού έθνους».
Από την πλευρά του το Κατάρ κάνει λόγο για «αδικαιολόγητα μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου