31 Ιουλίου 2017

Συνεχίζονται τα «μπαλώματα» για την κάλυψη των αναγκών του ΕΣΥ


Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε νέο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1.135 ανέργων στα δημόσια νοσοκομεία παρά το γεγονός ότι το προηγούμενο πρόγραμμα δεν απέδωσε ουσιαστικά αποτελέσματα – Σωματείο Ευαγγελισμού: Η ομηρία κι η κοροϊδία συνεχίζεταιΣυνεχίζοντας τα «μπαλώματα» στο δημόσιο σύστημα υγείας, η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσαν νέο ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης 1.135 ανέργων σε αντίστοιχες θέσεις στα δημόσια νοσοκομεία και σε φορείς του υπουργείου.

Ανάλογο πρόγραμμα 4.000 θέσεων κοινωφελούς εργασίας στον χώρο της υγείας είχε προκηρυχθεί τον περασμένο Νοέμβριο, ωστόσο αφενός μεν δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση καθώς καλύφθηκαν οι 2.865 θέσεις (οι υπόλοιπες προκηρύσσονται τώρα), αφετέρου όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια όταν άρχισαν να παρουσιάζονται στις θέσεις τους οι 12μηνίτες απασχολούμενοι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είχαν καμία προϋπηρεσία και καμία σχέση με το αντικείμενο της θέσης τους.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ, σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας παρουσιάστηκαν να αναλάβουν θέση τραυματιοφορέα οκτώ άνθρωποι ηλικίας άνω των 50 χρόνων, από τους οποίους κανείς δεν είχε εργαστεί σε νοσοκομείο. Ανάμεσά τους και μια 64χρονη γυναίκα με προϋπηρεσία στον χώρο της αισθητικής και του καλλωπισμού, η οποία πρακτικά αδυνατούσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της εργασίας, αλλά δήλωσε ότι έχει ανάγκη τη δουλειά και τα χρήματα.

Άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες γίνονται ο «μοχλός» αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας αλλά και της βελτίωσης των υποδομών του ΕΣΥ, σύμφωνα με τους εμπνευστές του προγράμματος και της προκήρυξης.

Η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων ανοίγει αύριο, Τρίτη 1η Αυγούστου 2017, ώρα 12μμ και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017, ώρα 12μμ. Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται ηλεκτρονικά, αποκλειστικά, μέσω της ιστοσελίδας του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), στο σχετικό πεδίο υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης, από χρήστες πιστοποιημένους στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες της διαδικτυακής πύλης του ΟΑΕΔ, με την εισαγωγή των κωδικών πρόσβασης σε αυτήν (ονομασία χρήστη και συνθηματικό), Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι έχουν δικαίωμα να υποβάλουν μία ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και να επιλέξουν μία μόνο ειδικότητα τοποθέτησης σε μία έως τρεις υπηρεσίες τοποθέτησης στο σύνολο των φορέων υποδοχής.

Οι δυνητικά ωφελούμενοι άνεργοι αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ, καθώς και εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ, υποχρεούνται να προσκομίσουν τα σχετικά δικαιολογητικά στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.

Τα κριτήρια κατάταξης

Οι ωφελούμενοι κατατάσσονται στον πίνακα κατάταξης ανέργων με βάση τα εξής αντικειμενικά κριτήρια κατάταξης:

-Χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας ωφελουμένου, με ανώτατο όριο τους 60 μήνες
-Μακροχρόνια άνεργοι
-Ευπαθείς ομάδες ανέργων
-Εγγραφή στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ
-Ετήσιο εισόδημα ατομικό ή οικογενειακό
-Ηλικία
-Αριθμός ανήλικων τέκνων
-Ύπαρξη προστατευόμενου/νων τέκνου/νων ΑμεΑ (ανήλικων ή/ και ενήλικων) 67% και άνω
-Εντοπιότητα

Το σύστημα επιλογής βασίζεται στη μοριοδότηση των συγκεκριμένων κριτηρίων με αντικειμενικό και διαφανή τρόπο με τη χρήση μηχανογραφικού λογισμικού του ΟΑΕΔ.

Το προσωπικό θα εργαστεί για χρονικό διάστημα 12 μηνών στα Γενικά Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας όλης της χώρας, καθώς και στην Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Υγείας, στον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ, τον ΕΟΦ, το ΕΚΕΑ, τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και το ΕΚΑΒ.

Στους ανέργους αναφέρεται πως θα καταβληθεί το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος (μισθός και εισφορές) από τον ΟΑΕΔ, ως εξής:
– για την κατηγορία ΠΕ έως τα 1.087,00 ευρώ (ακαθάριστες μηνιαίες)
– για την κατηγορία ΤΕ έως τα 1.032,00 ευρώ,
– για την κατηγορία ΔΕ έως τα 853,00 ευρώ,
– για την κατηγορία ΥΕ έως τα 775,00 ευρώ.

Σωματείο Ευαγγελισμού: η ομηρία κι η κοροϊδία συνεχίζεται για τους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ στα νοσοκομεία

Την ώρα που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας κομπάζει για τους 1.135 ανέργους που θα απασχοληθούν σε νοσοκομεία και φορείς της υγείας, το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» καταγγέλλει πως οι απασχολούμενοι της 1ης προκήρυξης είναι ακόμη ανασφάλιστοι.

Για να θεωρηθεί κάποιος ασφαλισμένος πρέπει να έχει τουλάχιστον 50 ένσημα, ωστόσο, παρά το γεγονός πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων αυτών έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 125 ένσημα (25 ένσημα τον μήνα) που απαιτεί το ΙΚΑ, παραμένουν ανασφάλιστοι με ότι αυτό συνεπάγεται: σε περίπτωση νοσηλείας και αναρρωτικής μένουν απλήρωτοι, ενώ πληρώνουν από την τσέπη τους ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις.

«Δεν φτάνει μόνο η ανασφάλεια στη δουλειά, δεν φτάνει που πληρώθηκαν μετά από αρκετούς μήνες, δεν φτάνει που σε πολλούς ακόμα οι υπερωρίες είναι απλήρωτες, δεν φτάνει που δεν μπορούν να αρρωστήσουν αφού η αναρρωτική άδεια δεν πληρώνεται, είναι ακόμη ανασφάλιστοι» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο. Τονίζεται μάλιστα πως έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι, στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εργασίας και στον ΟΑΕΔ, αλλά και διοικήσεις σε πολλά νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου