29 Ιουλίου 2017

Πρόταση –σοκ προτείνει τον αφανισμό του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου



Σχέδιο – πρόταση ,το οποίο τέθηκε στην Σύνοδο των Πρυτάνεων ,για την κατάργηση των Πανεπιστημίων κατέθεσε ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης έχει φέρει μεγάλη αναστάτωση στα Περιφερειακά Πανεπιστήμια αλλά και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, του οποίου αμφισβητείται ευθέως η ύπαρξή του.
Η πρόταση αυτή έρχεται ως συνέχεια άλλων γι αυτό και θορυβεί ιδιαίτερα ως είδηση, αφού παρουσιάζεται τεκμηριωμένη και κάνει λόγο για μια ακόμα φορά για τις διαρροές φοιτητών σε άλλα Πανεπιστήμια καθώς και για ορισμένα τμήματα που είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου.
Ο κ. Γρυσπολάκης αναφέρεται στα διάσπαρτα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας που ιδρύθηκαν από το 1985 εως το 2009 χωρίς σχεδιασμό και χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση.
Εντύπωση προκαλεί η αναφορά του στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου το οποίο εντάσσει στην ΦΑΣΗ VI , όπου ζητά την κατάργηση Τμημάτων ή την μεταφορά τους σε έδρες Πανεπιστημιών στα οποία υπάγονται. Το ίδιο ακριβώς αιτείται να συμβεί και για τα τμήματα χωρίς γνωστικό αντικείμενο. Εκεί ακριβώς εντάσσει και το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής της Κορίνθου ,όπου διαπιστώνει μάλιστα πως καταργείται σταδιακά ,αφού είναι άνευ γνωστικού αντικειμένου και παρουσιάζεται τεράστια διαρροή φοιτητών προς άλλα Τμήματα , ενώ τα μέλη της ΔΕΠ δεν έχουν μεταξύ τους συνάφεια στα γνωστικά τους αντικείμενα.
Αλλά ακόμα και για το τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων της Κορίνθου τονίζει πως υπάρχει σε πολλά Πανεπιστημιακά Ιδρύματα χωρίς να υπάρχει η ανάγκη αποφοίτων αυτού του αντικειμένου, ενώ και εδώ παρουσιάζεται διαρροή αποφοίτων προς άλλα συναφή Τμήματα.

Για το τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου ο κ. Γρυσπολάκης αναφέρει πως ήδη καταργείται και συγχωνεύεται με το ομοιδές του Πανεπιστημίου Πατρών.
Όσο για το τμήμα Οργάνωσης και διαχείρισης Αθλητισμού της Σπάρτης ,χαρακτηρίζεται ως άνευ αντικειμένου αλλά και ουσίας γι αυτό και προτείνει να καταργηθεί.
Το Τμήμα Νοσηλευτικής της Σπάρτης αλλά και των Αθηνών προτείνει να καταργηθούν ,εφόσον δεν έχουν λόγο λειτουργίας σε επίπεδο Πανεπιστημίου ,αφού λειτουργούν ήδη σε ΤΕΙ.
Αλλά και τα Τμήματα Υπολογιστών ,επιστήμης και Τεχνολογίας μαζί με το Τμήμα Τηλεπικοινωνιών της Τρίπολης ,σχολιάζονται ως ένα μέρος από τα πέντε αντικείμενα των Τμημάτων των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ , του Πολυτεχνείου Κρήτης ,του ΔΠΘ,του ΑΠΘ ,του Πολυτεχνείου Πατρών γι αυτό και θα πρέπει να συγχωνευθούν σε ένα.

Στην εισηγητική του έκθεση ο πρύτανης αναφέρει πως αυτό που συνέβη από το 1985 έως το 2009 θα μπορούσε κάλλιστα να αποδοθεί σε ένα καλοσχεδιασμένο πόνημα οικονομικής διάλυσης της χώρας μας αφού μετέτρεψε τοπικές οικονομίες δεκάδων μικρών πόλεων από παραγωγικές σε οικονομίες βασιζόμενες σχεδόν αποκλειστικά στην κατανάλωση εκ μέρους των φοιτητικών και σπουδαστικών κοινοτήτων.
Θα προσθέταμε βεβαίως πως υπήρξαν και τοπικές οικονομίες που δεν αποκόμισαν τίποτα από την λειτουργία Πανεπιστημιακών Τμημάτων.Παράδειγμα αυτό της Κορίνθου.

Τζ. Σουκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου