2 Μαρτίου 2023

Πρόβλημα με τις ακρίδες στις καλλιέργειες

 Το πρόβλημα πού αντιμετωπίζει η Αργολίδα με τις ακρίδες, η ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ ενημερώνει  εκτενέστερα με το σχετικό δελτίο τύπου της ΔΑΟΚ Αργολίδας.

Θέμα: Εντοπισμός ακριδοκηλίδων και έγκαιρη αντιμετώπιση των ακρίδων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ενημερώνουμε τους καλλιεργητές της Αργολίδας ότι αυτή η εποχή είναι κατάλληλη για τον εντοπισμό των ακριδοκηλίδων και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Σε επιτόπιους ελέγχους που διενεργήθηκαν από υπαλλήλους της Υπηρεσίας μας σε αγρούς και ακαλλιέργητες εκτάσεις πεδινών και ημιορεινών περιοχών βρέθηκαν διάσπαρτα, ακόμη ελάχιστα άτομα πτερωτών ακρίδων μικρού μεγέθους.

Πιθανόν οι ακρίδες αυτές που παρατηρήθηκαν και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο 2021 σε πεδινές καλλιέργειες του Αργολικού κάμπου (εσπεριδοειδή, βερυκοκκιές και κηπευτικά ) οφείλονται σε μετακινήσεις φτερωτών ατόμων που εκκολάφθηκαν στο τέλος της Άνοιξης σε ορεινές περιοχές. Το είδος ακρίδας Callitamus italicus που ενδημεί στο νομό μας, προσδιορίστηκε στα δείγματα ατόμων του εντόμου που στάλθηκαν από την Υπηρεσία μας στον Δρ. Αντώνη Τσαγκαράκη επίκουρο καθηγητή Εντομολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει μεγάλη εμπειρία στην επιτυχημένη αντιμετώπιση των ακρίδων.

Οι ακρίδες γεννούν τα αυγά τους στο έδαφος μέσα σε χαρακτηριστικές θήκες, τα οποία εκκολάπτονται την Άνοιξη σταδιακά με διαφορά 3-5 ημέρες, η μία εκκόλαψη από την άλλη και τα νεαρά άτομα σχηματίζουν τις ακριδοκηλίδες.

Τα έντομα των πρώτων σταδίων είναι μικρά, μαύρα, άπτερα και σχηματίζουν σμήνη (εικόνες 1,2,3). Όπως είναι γνωστό αυτό είναι το κατάλληλο στάδιο για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ακρίδων. Δηλαδή πριν αυτές αποκτήσουν φτερά και αρχίσουν να μετακινούνται σε κοντινές καλλιέργειες και στη συνέχεια απομακρυσμένες από τις αρχικές εστίες.

Για διευκόλυνση των καλλιεργητών στην ανίχνευση των ακριδοκηλίδων παρουσιάζονται παρακάτω αντίστοιχες φωτογραφίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου