Οι «σορτάκηδες» μύρισαν… αίμα και κάνουν παιχνίδι στα χρηματιστήρια, οδηγώντας τα σε χαμηλό δύο ετών.
Το bear market είναι πια γεγονός και οι επενδυτές φεύγουν άρον άρον από τα ριψοκίνδυνα assets, προβλέποντας πως τα χειρότερα είναι μπροστά. Και μάλλον δεν έχουν άδικο, καθώς τα αρνητικά νέα σε μακροοικονομικό επίπεδο συνεχίζονται.
Στη Γερμανία η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να πέσει κατά 5,7 μονάδες σε μηνιαία βάση τον Οκτώβριο, για να φτάσει στις -42,5 μονάδες, όπως ενημέρωσε το ινστιτούτο έρευνας αγοράς GfK. Η κύρια αιτία της πτώσης αυτού του μήνα είναι η μείωση των προσδοκιών για το εισόδημα, που υποχώρησε κατά 22,4 μονάδες στις -67,7 μονάδες, τη χαμηλότερη ένδειξη από τότε που ξεκίνησε η μέτρηση αυτής της τιμής το 1991. Οι οικονομικές προσδοκίες, υποχωρώντας 4,3 μονάδες στο -21,9, τη χαμηλότερη τιμή από τον Μάιο του 2009.
Από την άλλη πλευρά η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών μακροπρόθεσμων ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, ενώ αντίστοιχα αναβάλει την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει. «Η Τράπεζα θα πραγματοποιήσει προσωρινές αγορές μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου από τις 28 Σεπτεμβρίου. Σκοπός των αγορών αυτών είναι η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών της αγοράς», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η BoE. Όπως υπογραμμίζει μάλιστα, «το επίπεδο των αγορών θα ανέλθει σε οποιαδήποτε κλίμακα είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί το αποτέλεσμα αυτό».
Στα ύψη το φυσικό αέριο
Παράλληλα την ανιούσα έχουν πάρει και πάλι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αφότου η Ρωσία δήλωσε ότι ενδέχεται να διακόψει τις ροές μέσω της Ουκρανίας, την τελευταία διαδρομή που συνεχίζει να παρέχει το καύσιμο στη Δυτική Ευρώπη.
Η νέα κλιμάκωση εντείνει την ενεργειακή σύγκρουση της Μόσχας με τις Βρυξέλλες στον απόηχο των μεγάλων διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, για τις οποίες οι ευρωπαϊκές αρχές εκτιμούν ότι ήταν αποτέλεσμα πράξεων δολιοφθοράς. Η κατάσταση αυξάνει τις ανησυχίες για ελλείψεις κατά την περίοδο θέρμανσης που πλησιάζει, υπονομεύοντας τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κρατών να γεμίσουν γρήγορα τα αποθέματά τους και να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου.
Η κατρακύλα του ευρώ και οι Κεντρικές Τράπεζες
Αναφορικά με το ευρώ, το ξεπούλημα συνεχίζεται. Τα κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα έφτασε να υποχωρεί στο 0,95 έναντι του δολαρίου, για πρώτη φορά μετά από τον Δεκέμβριο του 2002.
Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι ανησυχίες για επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη. Υπό αυτές τις συνθήκες οι διεθνείς οίκοι προβλέπου πως Ευρώπη και ΗΠΑ θα βυθιστούν στην ύφεση τους επόμενους μήνες.
Στο μάτι του κυκλώνα οι αγορές
Σε αυτό το αντίξοο περιβάλλον, τα χρηματιστήρια βρίσκονται υπό πίεση, με τους επενδυτές να στρέφονται στην ασφάλεια των μετρητών.
Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του έτους έχουν χαθεί πάνω από 13 τρισ. δολ. από τη Wall Street, ενώ πέντε μεμονωμένες μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να μειώνονται κατά περισσότερα από 500 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τις Microsoft, Alphabet, Meta Platforms, Amazon.com και Apple.
Δεκαοκτώ μετοχές έχουν δει την κεφαλαιοποίησή τους να πέφτει κατά περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια, συμπεριλαμβανομένων ονομάτων όπως η Tesla, η JPMorgan και η Home Depot.
πηγή : newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου