25 Νοεμβρίου 2020

Κορονοϊός - Βασίλης Κικίλιας: Το σύστημα Υγείας πιέζεται αλλά αντέχουμε

 


Κορονοϊός: «Το εθνικό σύστημα Υγείας πιέζεται παντού όμως αντέχει είμαστε περήφανοι για τους ανθρώπους που το υπηρετούν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κικίλιας, κατά την διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης

«Εν μέσω μιας πανδημίας την οποία ζούμε και βιώνουμε εδώ στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και στον κόσμο, είναι πάρα πολύ σημαντική η εμπιστοσύνη, η διαφάνεια, η εγκυρότητα των στοιχείων» σημείωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, ξεκινώντας την ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Στην σημερινή του παρέμβαση, ο υπουργός επέλεξε να μιλήσει για τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας ο οποίος, όπως ο ίδιος είπε, «κάνει μια σημαντική προσπάθεια για να υπηρετήσει τους συμπολίτες μας».

Αναφερόμενος στα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ για την εξέλιξη του κορονοϊού και ειδικά στον «φόρο αίματος», όπως χαρακτηριστικά είπε για τους 87 συμπολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους, ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι «είναι φανερό πλέον σε όλους πόσο επικίνδυνος, πόσο θανατηφόρος είναι αυτός ο ιός».

«Τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι υψηλά στη Θεσσαλονίκη» και «το συζητάει η επιδημιολογική μας ομάδα» είπε ο υπουργός. Επίσης, τα κρούσματα είναι υψηλά στην Κεντρική Μακεδονία, την Ημαθία, την Μαγνησία και την Λάρισα.

«Είναι εμφανές πλέον σε όλους ότι το ΕΣΥ, είτε έχει να κάνει με τις ΜΕΘ, είτε έχει να κάνει με τις απλές κλίνες, πιέζεται παντού», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, «όμως αντέχει».

«Είμαστε υπερήφανοι για όλους αυτούς τους ανθρώπους που υπηρετούν το ΕΣΥ» τόνισε ο κ. Κικίλιας. «Το χειμώνα που έρχεται η Ελλάδα δεν θα σωθεί με πολλά λόγια αλλά με γενναίες αποφάσεις και μεγάλες πράξεις» είπε ο υπουργός, συμπληρώνοντας ότι «οι γιατροί μας, οι νοσηλευτές, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που αγωνίζονται και παλεύουν για να μας παρέχουν το αγαθό της υγείας, καθημερινά δίνουν τις μάχες τους. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ».

Αναφερόμενος στον ΕΟΔΥ, ο κ. Κικίλιας επεσήμανε ότι «είναι ένα παράδειγμα ενός κομματιού του Δημοσίου που πραγματικά φαίνεται σε καιρούς κρίσης το πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να παίξει στην υπηρεσία του πολίτη σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημόσια υγεία». Σκοπός του ΕΟΔΥ, όπως είπε ο κ. Κικίλιας, είναι «η προστασία της δημόσιας υγείας και η ενίσχυση του ΕΣΥ».

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι πρόκειται για το ΚΕΕΛΠΝΟ» είπε ο υπουργός Υγείας αναφερόμενος στον οργανισμό από τον οποίο προέρχεται ο ΕΟΔΥ, λέγοντας ότι «πρόκειται για έναν οργανισμό ο οποίος ταλαιπωρήθηκε, δυσφημίστηκε επί δικαίου και αδίκου και ήταν στα φώτα της επικαιρότητας για πολλά χρόνια για άλλους λόγους».

«Επανασυστήθηκε λοιπόν τον Οκτώβριο του 2019 και επανασχεδιάστηκε ως ένας οργανισμός με μια νέα ταυτότητα εμπιστοσύνης στην συνείδηση των πολιτών γιατί αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα σχετικά με 52 μεταδοτικές νόσους και παθήσεις» σημείωσε ο υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας.

«Ο ΕΟΔΥ εκδίδει οδηγίες και πρωτόκολλα για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι στόχος του «είναι η ανίχνευση και η ανάλυση και νεοεμφανιζόμενων απειλών». «Τι κάνει επιστημονικά ο ΕΟΔΥ;» έθεσε το ερώτημα ο κ. Κικίλιας για να απαντήσει ότι «διερευνά κρούσματα, συντάσσει προληπτικά μοντέλα και παρέχει επιστημονικές συμβουλές. Είναι πολύ σημαντικό να έχει έναν βραχίονα άμεσης παρέμβασης στη δημόσια Υγεία».

«Η περίθαλψη είναι τα νοσοκομεία μας, είναι τα κέντρα Υγείας μας, είναι εκεί που νοσηλεύουμε τους ασθενείς μας. Το κομμάτι της δημόσιας Υγείας είναι πάρα πολύ σημαντικό και αυτό αποδείχθηκε εν μέσω μιας τεράστιας κρίσης» σημείωσε ο υπουργός και συμπλήρωσε «άρα λοιπόν, επιδημιολογικές καμπύλες, ανάλυση δεδομένων και εκτίμηση κινδύνου» είναι μεταξύ των καθηκόντων του ΕΟΔΥ.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Υγείας παρουσίασε εκτενώς την λειτουργία του ΕΟΔΥ που έχει ριχτεί στη μάχη κατά του κορονοϊού από την αρχή της πανδημίας τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με την παρουσίαση ο ΕΟΔΥ έχει ως σκοπό την προστασία και ενίσχυση του ΕΣΥ.

  • Αναλύει και ερμηνεύει δεδομένα 5 μεταδοτικών νόσων.
  • Εκδίδει οδηγίες και πρωτοκολλά για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Κάνει ανίχνευση και ανάλυση νεοεμφανιζόμενων απειλών, όπως π.χ. τη γρίπη των πτηνών, την εποχική γρίπη και τον κορονοϊό.
  • Διερευνά κρούσματα και συντάσσει προβλεπτικά μοντέλα. Επίσης, παρέχει επιστημονικές συμβουλές.

Ο ΕΟΔΥ, επιπλέον, αναπτύσσει δράσεις για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των νοσημάτων.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται:

- Ανταπόκριση στην πανδημία

- Δημιουργία και λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου

- Χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ

- Δημιουργία κινητών ομάδων «ΚΟΜΥ» (500, 17.630 δράσεις, 550.000 δειγματοληπτικούς ελέγχους) που κάνουν ελέγχους σε όλη την Ελλάδα

- Ειδικό App για ενημέρωση

- 947 προσλήψεις και εκκρεμούν άλλες 200

«Η χώρα μας ήταν η πρώτη στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε PCR τεστ και τα χρησιμοποίησε» τόνισε ο υπουργός.

Τέλος, είπε ότι ο ΕΟΔΥ θα μείνει για οτιδήποτε έκτακτο εμφανιστεί στη δημόσια υγεία.

Σημειώνεται ότι σήμερα ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ 87 νέοι θάνατοι, 2.152 νέες μολύνσεις κορονοϊού, ενώ οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας φτάνουν τους 597.

ΠΗΓΗ : NEWSBOMB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου